Lacrosse

‘Het snelste spel op twee benen’

Geschiedenis

Lacrosse is ontstaan in Noord-Amerika, waar indianen het spel speelden, als tijdverdrijf, maar ook om conflicten op te lossen. Hier werd het ontdekt door Franse verkenners, die het de moderne naam ‘lacrosse’ (Crosse is Frans voor kolf [knots/slaghout]) gaven. Tegenwoordig is het dé zomersport van Canada en ook in de VS erg populair.

Spel

Lacrosse kent vier varianten, waarvan het herenlacrosse en het dameslacrosse de populairste zijn. In tegenstelling tot bij de meeste sporten zijn deze twee varianten erg verschillend, zowel in de regels als in de uitrusting.

Herenlacrosse

Het herenlacrosse is een full-contact sport, waarbij vier kwarten (quarters) van 20 minuten worden gespeeld in een team van 10 man. Het doel van het spel is om een harde, massief rubberen bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Er wordt gespeeld op een veld ter grootte van een voetbalveld. Een bijzondere eigenschap van het veld is dat ook het deel achter het doel gebruikt wordt. Hierdoor kan rondom de goal gespeeld worden. Het slaan (checks) en steken (pokes) met de stick staan samen met bodychecks centraal bij het veroveren van de bal. Daarom spelen heren met bescherming, bestaand uit minimaal een helm, borstbeschermer, elleboogbeschermers, handschoenen en sinds kort (2016) een bitje. De herenstick is gemaakt van licht metaal, met een kunststof ‘head’ waarin zich een netje met een verdieping bevindt. De verdieping in het netje, de ‘pocket’ genoemd zorgt voor een stabiele positie van de bal in de stick en maakt het lastig om de bal uit andermans stick te slaan.

Dameslacrosse

Het dameslacrosse is in tegenstelling tot het herenlacrosse een non-contact sport. Er mag bij deze sport alleen onder bepaalde voorwaarden op de stick gecheckt worden. Een team bestaat uit 12 vrouwen, waarvan één de rol van keeper op zich neemt. Het doel bij het dameslacrosse is hetzelfde als bij de heren, hoewel de manier van spelen erg verschilt. Bij het veroveren van de bal en verdedigen van een aanval staat lichaamspositionering centraal. Vanwege het gelimiteerde fysieke contact wordt bij de dames enkel een bitje en optioneel handschoenen en een masker gedragen. De stick bij het dameslacrosse is erg ondiep wat het behouden van de bal lastiger maakt.